vineri, 2 septembrie 2011

De ce sunt obezii predispusi la diabet ???

 http://www.farmaon.ro/


Excesul de tesut adipos provoaca un stres organismului, care creste rezistenta celulelor la insulina. Obezitatea abdominala creste riscul de diabet, iar scaderea in greutate corecteaza partial glicemia si reduce necesarul de medicamente.
Mecanismele de aparitie a bolii sunt complexe, dar cresterea incidentei poate fi pusa si pe seama numarului tot mai mare de persoane obeze. „Obezitatea este factor de risc al diabetului zaharat de tip II, iar mecanismul principal consta in instalarea rezistentei la insulina a celulelor", ne spune medicul specialist in diabet zaharat si in nutritie Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca. Potrivit medicului, principalul vinovat in aparitia bolii este excesul de tesut adipos dispus pe abdomen si perivisceral, adica in jurul organelor interne.
Boala adultului a devenit si a copiilor
Daca pana acum se credea ca diabetul zaharat de tip I (insulinodependent) apare la copii, iar cel de tip II mai ales dupa varsta de 45 de ani, ultimele date arata ca aceasta granita se estompeaza. Din ce in ce mai multi copii sufera de boala care pana acum era rezervata adultului, fapt ce sustine teoria asocierii dintre obezitate si diabet. In diabetul de tip I, problema o reprezinta o secretie insuficienta de insulina, hormonul care metabolizeaza glucoza, de catre celulele pancreasului. In cel de tip II, problemele sunt mai complexe si implica atat aparitia rezistentei la insulina, cat si scaderea productiei acesteia.
http://www.farmaon.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu